DOLAR
34,9488
EURO
36,5814
ALTIN
3.018,64
BIST
10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

6G teknolojisi ile insanlar anten mi olacak?

Bilim insanları 6G teknolojisi için insanları anten olarak kullanmayı ön gören ilginç bir yöntem öneriyor.

6G teknolojisi ile insanlar anten mi olacak?
12.01.2023 15:42
A+
A-

5G teknolojisi bilgiyi kodlamak ve aktarmak için radyo dalgalarını kullanıyor. 5G, daha yüksek frekanslı radyo dalgaları kullandığından dolayı 4G’ye göre on kat daha fazla bilgi taşıma kapasitesine sahip.

Teorik olarak 6G teknolojisi daha da geniş bant genişliği kullanma ve Görür Işık İletişimi (Visible Light Communication – VLC) sistemi kullanarak daha hızlı çalışma imkanı sunuyor. Bilgi, radyo dalgaları yerine hızlı bir şekilde yanıp sönen LED lambalar aracılığı ile iletiliyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden bilgisayar bilimleri profesörü Jie Xiong, “VLC oldukça basit ve ilginç bir teknoloji. Bilgiyi kablosuz olarak göndermek için radyo sinyallerini kullanmak yerine, saniyede bir milyon defaya kadar açılıp kapanabilen LED’lerden gelen ışığı kullanıyor” diyor ve ekliyor: “Üzerinde kamera olan cep telefonu, tablet veya laptop gibi herhangi bir cihaz, alıcı olarak kullanılabiliyor.

Bu ilginç bir fikir, ancak bir sorun, bu iletişim yönteminin RF sinyalleri adı verilen radyo dalgaları şeklinde çok fazla “sızıntı” içermesi. Bu, teknolojinin çok verimli olmadığı anlamına geliyor. Önemli miktarda enerji çevreye karışıyor ve kayboluyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni bir makalede, sızan RF sinyallerinin yakalanıp başka bir amaç için kullanılmasının yollarını incelediler. Bir grup farklı tasarımla deney yaptıktan sonra, farklı kablolarla duvarlar, telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi nesnelerin yanı sıra plastik, karton, ahşap ve çelikten yapılmış nesnelere bağlanabilecek bir bakır bobin üzerinde karar kıldılar.

Sızıntıyı yakalamanın en etkili yollarından birinin, bir kişinin ön kolunun üst kısmına bilezik olarak takılan basit bir bakır tel bobini olduğunu fark etmeleri şaşırtıcıydı. Cihazın maliyeti 50 sentten azdı, ancak araştırmacılar vücut sağlığı izleme sensörleri gibi birçok sensörü desteklemek için yeterli gücü yakalayabileceğini söylüyor. Xiong, “Nihayetinde, geleceğin teknolojisine güç sağlamak için her türlü kaynaktan atık enerji toplayabilmek istiyoruz” diyor. Görünüşe göre buna insanlar da dahil.

Tabii ki, bunların hepsi şimdilik tamamen teorik. Özellikle 5G’yi çevreleyen çılgın komplo teorilerini düşündüğünüzde, insanların 6G teknolojisi için sızdıran bir sinyal anteni olma konusunda nasıl hissedebilecekleri de düşünmeye değer.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.